Acord de participare la cercetare

CE PRESUPUNE PARTICIPAREA MEA LA STUDIU?

Puteți fi selectat(ă) să participați la acest studiu în calitate de voluntar(ă) sănătos/sănătoasă, dacă veți îndeplini criteriile de eligibilitate stabilite de echipa de clinicieni. În acest sens este necesar să (1) completați un chestionar scurt (spre care veți fi direcționat/ă imediat ce vă veți da acordul de participare) și (2) să aveți o scurtă discuție telefonică cu un psiholog clinician. Apoi echipa de cercetare va hotărî dacă veți fi inclus(ă) în acest studiu. În situația în care criteriile de eligibilitate nu vor fi îndeplinite, veți fi redirecționat(ă) către alte servicii/instituții, în funcție de situație și de preferințele dvs.

Participarea dvs. la studiu presupune completarea unor chestionare online, incluse în aplicație. Veți completa chestionarele înainte de a începe să utilizați aplicația, pe parcursul utilizării aplicației, după încheierea celor 6 săptămâni de utilizare și după încă 12 săptămâni. Durata de completare a chestionarelor va fi de aproximativ 20 minute. De asemenea, veți primi scurte „misiuni” o dată la câteva zile, pe care veți fi rugat(ă) să le implementați până la începutul următorului modul al aplicației. În total, veți avea de parcurs patru module, la care veți primi acces treptat. Un terapeut vă va contacta telefonic la încheierea fiecăruia dintre cele 4 module, pentru o scurtă discuție legată de progresul dvs. în aplicație și starea emoțională raportată.

O parte dintre participanții la acest studiu vor primi imediat acces în aplicație, în timp ce ceilalți participanți vor primi acces după șase săptămâni. În cazul acestora din urmă, deși utilizarea aplicației va fi posibilă peste șase săptămâni, chestionarele vor trebui completate în același timp cu participanții ce vor avea deja acces în aplicație.

Pentru fiecare dintre participanți (incluzându-vă pe dvs.) se va hotărî în mod randomizat care este grupul din care faceți parte. „Randomizat” înseamnă „pe baza șansei” sau „prin tragere la sorți”. Nu veți putea alege nici dvs., nici echipa de cercetare din ce grup veți face parte. Există trei grupuri către care ați putea fi alocat(ă): (1) intervenție activă pentru reducerea simptomatologiei depresive (acces imediat în aplicație), (2) intervenție placebo pentru reducerea simptomatologiei depresive (acces imediat în aplicație) și (3) listă de așteptare (acces în aplicație peste 6 săptămâni). Va exista o șansă din trei să fiți distribuit(ă) în oricare dintre cele trei grupuri. La finalul studiului, toți participanții vor avea acces, dacă vor dori acest lucru, la intervenția activă.

Pentru a participa la acest studiu, este necesar să dețineți un smartphone cu sistem de operare Android sau iOS.

CÂT TIMP VA DURA STUDIUL?

Utilizarea aplicației, conform protocolului studiului nostru, va dura șase săptămâni. Studiul propriu-zis, cu toate momentele de evaluare, va dura 18 săptămâni. 

Puteți renunța să participați la studiu în orice moment, fără nicio obligație din partea dvs. Cu toate acestea, vă recomandăm să discutați cu echipa de implementare a proiectului despre decizia dvs. înainte de a decide să vă retrageți.

CARE SUNT RISCURILE PARTICIPĂRII LA ACEST STUDIU?

Principiile terapiei cognitiv-comportamentale, pe baza cărora este construită aplicația pe care o testăm în cadrul acestui studiu, s-au dovedit eficiente în îmbunătățirea stării emoționale și promovarea stării de bine și nu prezintă riscuri cunoscute pentru pacient. Cu toate acestea, nu există garanţii absolute că aplicația, în forma ei actuală, va contribui la îmbunătățirea stării dvs. emoționale sau că starea dvs. nu se va înrăutăţi. De asemenea, folosirea acestei aplicații nu poate fi considerată un tratament pentru depresie.

În cazul în care sunteți într-o situație de urgență și nu ne puteți contacta din diverse motive, vă rugăm să apelați 112 sau să mergeți la cel mai apropiat spital.

CE BENEFICII AM ÎN URMA PARTICIPĂRII LA ACEST STUDIU?

Principalul beneficiu direct al participării dvs. la acest studiu este acela că puteți accesa în mod gratuit o aplicație construită pe baza unor principii psihologice bine validate, în scop de reducere a simptomatologiei depresive, dar și autocunoaștere și optimizare personală. Screeningul psihologic realizat în vederea includerii în studiu e oferit în mod gratuit. De asemenea, la încheierea participării dvs. la acest studiu, veți avea posibilitatea să alegeți să discutați cu un psiholog clinician pe baza raportului final de evaluare psihologică, generat pe baza chestionarelor completate de dvs la finalul studiului.

Beneficiul indirect al participării dvs. la acest studiu este acela că ajutați la validarea (sau invalidarea) eficienței acestei aplicații gândite pentru promovarea stării de bine, consolidarea factorilor protectivi pentru depresie și reducerea simptomelor depresive. Cu toate că există diverse aplicații construite pentru scopuri similare, majoritatea nu au fost testate serios înainte de a fi puse pe piață  și, de aceea, chiar dacă unele sunt comercializate, este neclară măsura în care își ating scopul pentru care au fost gândite.

CONFIDENȚIALITATE

Echipa de cercetare va lua toate măsurile necesare pentru a proteja confidențialitatea datelor dvs. personale, în conformitate cu legile în vigoare. Identitatea dvs. nu va fi dezvăluită în niciuna dintre publicațiile sau rapoartele rezultate în urma acestui studiu. Toate datele colectate de la participanții înscriși în acest studiu vor fi prelucrate statistic, iar rezultatele vor fi prezentate la nivel de grup, nu la nivel individual.

Toate datele colectate în acest studiu vor fi folosite exclusiv în scop de cercetare. Ele vor fi accesibile doar membrilor echipei de cercetare.

Pentru orice întrebare pe care doriți să ne-o adresați, contactați-ne telefonic la tel: 0767.811.225 sau email: beatsadness@gmail.com.

Titlul proiectului: „Dcombat: A Computerized Preventative and Therapeutic Intervention for Depression”

 Codul de identificare al proiectului:  EEA-JRP-RO-NO-2013-1-0358

Director de proiect: Dr. Cezar Giosan, Universitatea Babeș-Bolyai

Detalii contact echipa de implementare a proiectului:
Tel. 0767.811.225; email: beatsadness@gmail.com